Премахване на петна от полирани мебели

За премахване на различните видове петна няма универсално средство. Петната от мазнини се премахват по един начин, а петната от вода - по друг начин. За да намерим съответното средство и за да проведем правилно самото чистене, трябва да знаем от какво е причинено петното.
Мръсните петна по полирана повърхност се изчистват, като се измиват с чист бензин, а за да получи блясък почистеното място, то трябва да се трие с парцал, натопен в смес от денатуриран спирт и ленено масло или терпентин (1 част денатуриран спирт и 1 част ленено масло или терпентин). След като намазаното с тази смес място изсъхне, то трябва да се трие с вълнен парцал, докато получи желания блясък.
Петна от мастило се измиват с топла бира. Почистеното място, след като изсъхне, се полира до блясък с меко вълнено парцалче, като се употребява за целта светъл восък.
За премахването на бяло петно по полирана повърхност, възникнало от поставянето на горещ съд, има няколко начина:
1. Зацапаното място се търка с тампон, направен във форма на дюшече от парче плат и напълнен с вата или лигнин, след като се навлажни с няколко капки денатуриран спирт. След известно време петното трябва да изчезне.
2. Петното се трие с тампон от парче плат, в който е увита ситна обикновена сол. Тампонът се потопява в ленено масло или в олио.
3. Петното се измива с парцал, потопен в оцет, а измитото място се търка със смес от денатуриран спирт и ленено масло (1 част спирт, 1 част ленено масло).
4. Изцапаното място се търка с тампон от мек парцал, в който е сложена 1 шепа ситна обикновена сол. Тампонът се потопява в смес от ленено масло и денатуриран спирт (1 част спирт на 1 част ленено масло). Почистеното място след 24 часа се полира с мека, суха кърпа.
Мазни петна се почистват чрез измиване с парцал, намокрен с топла смес, приготвена от бира, захар и прибавка на парченца восък.
Петна, оставени от мухи, се отстраняват чрез измиване със смес от терпентин (1 част), ленено масло (1 част), преварена вода (1 част) и спирт (1/2 част). Преди употреба сместа трябва добре да се разбърка. Петната се търкат леко с парче чист плат, сгънат неколкократно й навлажнен с няколко капки от сместа. Почистеното място се изтрива със сух вълнен парцал за възстановяване на политурата.

Категория: