Автор: д-р ланд. арх. Десислава Данчева
Website: www.aulystudio.com

Признати по цял свят, като водещи по отношение на тенденциите в цветовете, Pantone Color Institute съветват дизайнери и търговци да използват смело Ultra Violet, 18-3838. Изобретателност и въображение, това провокира предложеният цвят за 2018 г. Този нюанс на виолетовото ни напомня за космосa, подтиква ни да се потопим в света на необятното и да преследваме мечтите си.
Как бихте могли да осигурите присъствието на този великолепен цвят през цялата година, чрез уханни цветя в интериора и екстериора? Прочетете съветите на д-р ланд. арх. Десислава Данчева, от AULY design studio.


снимка: evanthia.nl

През зимните месеци може да се наслаждавате на цикламата (Cyclamen persicum). Осигурете и хладно помещение (12 - 15°С) с източно изложение. Тази красавица изисква да внимавате при поливането – никога не я поливайте отгоре, това може да причини загниване на листата. През две седмици подхранвайте с течен тор. При правилно отглеждане ще ви радва с цветовете си от декември до края на март.


Снимка: worldoffloweringplants.com

Добре познатата ни африканска виолетка или стайна теменужка (Sаintpaulia) – при съвременните сортове има голямо разноообразие от багри, но вие можете да изберете подходящия цвят за годината. Основните изисквания при отглеждането ѝ са постоянна температура от 18 до 22° С и внимателно поливане - само в основата или подложната чинийка. Изисква интензивно осветление, но не и пряка слънчева светлина, висока влажност на въздуха (не понася оросяване или мокрене на листата) и редовно подхранване. Може да цъфти няколко пъти в годината.


снимка: Pinterest

Истинското великолепие започва още от ранна пролет в градината. Появяват се виолетовите нюанси на минзухара, игликите, зюмбюлите и лалетата. Зюмбюлите цъфтят от март до април на открито. Развиват се добре на пряко слънчево огряване, отцедлива и лека почва, но за обилен цъфтеж изискват наторяване. Ако сте пропуснали да засадите луковиците в градината през октомври, може да се насладите на аромата и красотата на зюмбюла, като си направите подарък за Великден в саксия.


снимка: supersadovnik.ru

Ирисите (перуниките) разцъфват в края на пролетта до началото на лятото. Изискват слънчево място, но предпочитат да не ги поливате много. За по - обилен цъфтеж е добре да се натори в началото на вегетационния период с добре прегорял оборски тор. Може да използвате и комбиниран изкуствен тор, съдържащ калий.

снимка: goldenplants.bg

Аубриета – „водопад“ от цветчета! Почвопокривна и многогодишна, изключително подходяща да скриете част от скучните, но необходими подпорни стени. През пролетта и лятото цветчетата покриват изцяло листната маса, а през останалото време ще имате зеленина в градината.


снимка: powerflowers.com

Невероятно красивият агератум (синьо пухче) - растението е многогодишно, но в Мексико и Перу, у нас се отглежда като едногодишно. Ако го засадите в градината през юни, до подане на слана (вероятно през октомври) ще се любувате на облак от красиви цветове. Най-удобно ще се чувства на добре осветено от слънцето място, стъпил здраво в почва, богата на хранителни вещества, но в никакъв случай кисела. Изисква редовно поливане!


Снимка: greatgardenplants.com

Лавандулата – освен лечебно и ароматно растение е много подходяща за цветни бордюри и акценти в градината. Ще ви дари с аромат и прекрасен цвят почти през цялото лято. Непретенциозна и светлолюбива, понася подрязване. Осигурете и слънчево местенце!

Снимка: static.panoramio.com

Няма как да пропуснем хортензията (Hydrangea macrophylla). Този вид има много декоративни форми и сортове с розова, синкава или бяла багра. Цъфти през летните месеци (юни и юли). Красотата изисква жертви – взискателна е! Чувствителна е към ниските температури, затова трябва да я защитите през зимата. Разкрива потенциала си на свежи и богати почви и не понася варовика в тях. Ценно предимство - може да я засадите на полусянка.


Снимка : bureze.com

Завършваме сезона с есенната хризантема (Chrysantemum indicum), когато почти всички цветя в градината се готвят за зимен сън – хризантемата иска да покаже красотата си. Цъфти обилно от септември до октомври. Има много културни форми в различни цветове, но предлагам тази година да изберете виолетовото. Осигурете и слънце, добре дренирана и умерено влажна почва.
Любителите на цветята и градината могат да добавят още много тревисти, храстови и дървесни видове, чиито цветове са в багрите на този приказен виолетов нюанс на 2018-та година.

Категория: