Как да свържем стаите с цветове

Професионалните интериорни дизайнери разглеждат интериора на едно жилище като едно неразделно цяло, една атмосфера, а не отделни различни стаи. Визуалното обединение на отделните помещения създава неповторимата атмосфера на Вашият дом.

Има различни похвати за постигане на този ефект. При малките жилища, където осветяването е от първостепенно значение, добро решение е декорирането в неутрални цветове, бяло, кремаво, бежово и сиво, дървени подове и малки акценти в силен цвят при аксесоарите и килимите.
вскидневна
Еднаквите или сходни подови настилки създават чувство за приемственост. Не е неоходимо подовете да са напълно идентични, например теракота в кухнята може да премине в буков паркет или ламинат с подобен по-тъмен цвят в коридора. Светлите цветове на килимите доскоро бяха считани за непрактични, но съвременните материали промениха това. Килим в неутрални цветове е чудесен фон и дава свобода при избора на цветове за мебелите. Ако ламинатът е в тъмен цвят, комбинацията е изключително добра.
cvetove-3.jpg
Боядисването на стените в хола и коридора към него в един цвят или различни близки нюанси на един цвят е лесен метод за визуално свързване на помещенията. Акценти като картини, осветителни тела и аксесоари също помагат да насочат погледа от стая в стая.

Ламперия, фриз или декорация по стените също служи за свързващ елемент, но трябва да се внимава при избора на десените, обикновено цветовата гама при останалите елементи на интериора следва мотивите по стените.
cvetove-4.jpg
Когато решаваме каква цветова гама да използваме е добра идея да оставим вратите отворени за да си представим цялостната картина. Общ стил на мебелите също свързва визуално, например огледало и закачалка от ковано желязо в антрето, месингови кранове в банята и мебели масив в цвят тъмен орех, мебели с обков в хола. Фотографии с подобна тематика в антрето и хола, състарени бели кухненски вратички и ленени материи и в хола, примерите са много.

Масичка с крака от ковано желязо, погледът преминава към лампата от ковано желязо и нататък към кухнята, където също има мебели с железни елементи.
Цикламеният мотив от бюрото се препраща към стената в по-блед нюанс и продължава в спалнята, интериорът изглежда завършен.

спалня