Цветовете в интериора, как да ги съчетаем

Цветовете са душата на дома. Те могат да създадат перфектната уютна всекидневна или елегантната гостна, да направят спалнята място за релаксация или закачлива и драматична. Чрез цветовете собственикът на дома изразява себе си и своята уникалност.Цветна Схема И защото това е толкова важно, дизайнът на интериора може да отнеме доста време и експерименти. Някои основни насоки използвани от професионалистите могат да ви помогнат в решенията. Как да подберем правилните цветове? Ето ви няколко изпитани цветови комбинации, които се харесват на повечето хора, а защо не и на вас:

Топла Стая
Топлата стая ... червеното, розовото, оранжевото и жълтото, се асоциират с огън и светлина и създават уютна и предразполагаща среда. Изберете тези цветове за да направите голямата стая по-малка и приветлива, или да ‘стоплите’ и да осветите помещение, което не получава достатъчно силна дневна светлина. Колкото по близо са цветовете, които сте избрали от тази гама до червеното, толкова по-силни са те, затова запазете силните тонове за акценти, а техните по-бледи нюанси за големите повърхности. Малко неутрални акценти в бяло, сиво или черно, както и някое добре подбрано растение ще внесат баланс и хармония.
Синя Стая
Синята стая... Студените цветове правят малката стая по-голяма и създават хладна, релаксираща среда. Зелените, сините и виолетовите тонове създават изтънчена атмосфера и са подходящи за стаи с южно изложение с много естествена светлина. Обикновено се комбинират с бежово, бяло, кафяво за баланс.
Контраст на Цветовете
Контрастните цветове... Можете да освежите една стая, като използвате цветове разоложени един срещу друг в цветната палитра, например червено и зелено или синьо и оранжево. Контрастните цветове имат еднаква сила, затова не трябва да се използват в еднакви количества, единият трябва да доминира, например ако тапетите са със сини и жълти мотиви, диванът може да е целият жълт. Може да използвате и повече контрасти стига да се спазва същият принцип.
Хармонични цветове
Хармонични цветове... Ако изберете два, три или четири цвята, които лежат един до друг в цветната палитра, можете да сте спокойни, че ще се съчетаят добре. Наприер комбинацията между розово, прасковено и златно е добра, защото нито един не доминира и са близки. Същото се отнася и за комбинацията от синьо, синьо-зелено и зелено. Малки акценти от противоположен цвят, например теракота при синия вариант, ще внесе допълнителна хармония и баланс в този интериор.
Пастелни Цветове
Пастелни цветове... Прибавете бяло към чист цвят и получавате пастелен нюанс на този цвят. Тези прекрасни нюанси са сигурен избор при обзавеждането на дома, тъй като освен свежи и красиви, те чудесно се съчетават помежду си, дори ако са на противоположни места в цветната палитра. Можете да подберете дори различни десени на тъканите, ще се получи уникална романтична атмосфера.
Тъмен Нюанс
Убити цветове... Убитите цветове са потъмнени с черно или сиво цветове,затова се съчетават чудесно с черно. Теракота, петролно синьо или тютюнево жълто, имате много голям избор и резултатът ще е неповторим. Няколко ярки акцента ще завършат идеално уникалният интериор в тези цветове.
Неутрални цветове... На езика на интериорния дизайн неутралните цветове варират от бяло през кремаво, бежово и кафяво и от бледо сиво до черно. Можете да ги използвате в комбинация със силно изразени цветове или за създаването на интериор в изцяло неутрални тонове. Тези интериори черпят вдъхновение от природата и при тях голяма роля се отделя на различните материи. Създаден в неутрални тонове, интериорът предоставя и чудесна възможност за озеленяване, интересни мебели и излагането на картини или други произведения на изкуството.
Светлини в Стаята