Нежно очарование
Главно действащо лице при този тип декорация е филцът. Той е мек, много приятен на допир и създава илюзия за типична зимна вечер в планината - в хижа със запалена камина, пухкаво одеало и червено вино. От филц може да изработите различни украшения, с които да създадете точно такава атмосфера в дома си. Белият използвайте за звезди, елхи, сърца и захарни пръчици. Напълнете ги с памук, а отгоре избродирайте червени коледни мотиви. От червен направете елхи и елени. Изрежете същите форми и от бял филц, но ги направете ажурени. Залепете белите върху червените. С повече сръчност може да измайсторите и джуджета, които да окачите на прозорец или над врата.

Ретро дантели
Ако умеете да плетете на една кука, не се колебайте да изработите плетени играчки за елхата. За да стоят красиво на клоните и да не се огъват, трябва задължително да ги колосате. Така украсена елхата е в духа на актуалните ретро тенденции, които властват в модата. А ако не умеете да плетете, направете дантелена украса за останалата част от дома. Изрежете от картон няколко кръгчета, облепете ги с червен плат, а отгоре апликирайте различни дантели. С тези "топки" може да направите гирлянда за дома си. Изненадайте гостите, които очаквате на празника, с ръчно направени картички с елхи, създадени на същия принцип. Украсете елхите с копчета, панделки и различни декоративни елементи.

Направо от природата
Изплзвайте неделната разходка в близкия парк, за да съберете материали за декорация в еко стил. И не бързайте да изхвърляте празното стъклено шише от безалкохолна напитка, а го увийте с червени и зелени вълнени конци, и превърнете във ваза. В нея пъхнете букет от сухи клонки, към които сте прикрепили различни по размер шишарки. Във ваза може да превърнете и по-голямо кълбо канап. Свежите елхови клонки над вратата украсете не с лъскави гирлянди, а с металните формички за коледни сладки, привързани с тънки връвчици. След като направите сладките, разбира се.

Фантазия от хартия
Не е нужно да сте майстори по оригами. С малко повече сръчност бихте могли да създадете животни, елхи и човечета. Белият елхови лес например може да направите изключително лесно и ефектно. За елхичките трябва само да имате по 2бр. от един размер, които да залепите по дължина в центъра. После само разгъвате и готово. На същия принцип се прави и еленът, само рогата се поставят допълнително. Добавете още бяла свещ, около която сте привързали бяла плетена дантела.

С аромат на цитруси
Цитрусовите плодове ще придадат повече аромат на празника. В буквалния смисъл при това. А и тази година цитрусовата декорация е много модерна. От елхови клонки направете венец, но го украсете със сушени портокалови кръгчета, а не с лъскави топки. Достатъчно е да добавите красива панделка и един червен наниз от мъниста. Вместо свещник, използвайте портокал. Направете дупчица и закрепете в нея свещта. А с пирончета карамфил може ефектно да нашарите портокалите. Дори портокаловите кори влизат в употреба - навийте ги като рози и оставете да засъхнат.

Вкусна украса
Декорацията от меденки или джинджифилови сладки е класика. Единственото, за което трябва да внимавате при нея, е да не станат твърде тежки бисквитите, тъй като ще деформират клонките. Звездите и снежинките завържете за елхата с тънки панделки. А от няколко различни по размер кръгли меденки и малко белтъчна глазура за слепване, направете вкусна камбанка. Дребните звезди привържете върху по-дълъг сух клон, който може да поставите на някоя стена. А в кухнята оформете композиция от сладки, канелени пръчици, камбанки и други вкусотии. И една оригинална и малко нестандартна идея. С белтъчна глазура залепете солетени бретцелчета едно за друго, така че да се полужи ажурен венец. Поръсете глазурата с шарени бонбонки и завържете венчето с панделка за елхата.

Категория: