Автор: Десислава Иванова, АУЛИ стyдио
Website: www.aulystudio.com

Оформянето на детската стая е една от най – трудните и същевременно важни задачи в интериорния дизайн, а също и предизвикателство за всички родители. Към интериора и трябва да се подходи с голямо внимание, защото за детето неговата стая е много повече от място за сън. Това е мястото където детето спи, играе на различни игри, слуша музика, чете, търкаля се по пода, приема своите приятели, но и мястото където учи и подготвя домашните си уроци докато расте. Трябва да се планира много внимателно, за да се създаде стая предлагаща всички тези функции, която да бъде конфортна и привлекателна.

1. Ако сте решили да отделите от самото начало бебето и да му подготвите негова стая, трябва да имате предвид, че най важното в случая са удобното бебешко легло или кошара, гардеробче или скрин за неговите дрешки с място за преобличане. Най – важното е да изберете качествен матрак, всички тъкани и материали да бъдат с естествен произход, без обработка с вредни емисии. Подът трябва да бъде топъл (изключваме керамика и гранитогрес) и лесно да се почиства. Всички мебели трябва да са със заоблени ъгли и да са регулируеми, за да могат да се използват за различните възрасти, защото определено цвета на стените и другите детайли могат да се сменят много по често от мебелите.

Снимка ProjectNursery.com

2. Всеки се изкушава от идеята да направи детската стая на своето момиче, като излязла от приказките. Ако леките ремонти не Ви плашат, смело можете да направите стая за своята малка принцеска. Заложете на рисунки по стените, детски тапети или стикери, използвайте подходящи пердета, шалте за леглото, килим и други декоративни елементи. Така след няколко години можете бързо да промените цялата визия.

Снимка: Zara Home

3. Ако имате две деца, трябва да направите детската стая функционална, така че да има достатъчно пространство за всяко едно от тях. Те трябва да имат място за сън, учене и игра.

Снимка: Homemade Mothering

Снимка: Tim Lee for Daniel Conlon Architects

4. При разнополови деца, имайте предвид техните различни нужди и необходимостта им от уединение. Докато децата са малки това не е толкова видно. На по късен етап обаче това би могло да бъде проблем. Затова опитайте се да направите ъгъл за него и ъгъл за нея, като можете да използвате различен финиш на стените, и да комбинирате различни цветове и мебели.

Снимка: Pottery barn kids

Снимка: Kid Stuff World

5. За многодетните семейства да се направи детска стая, която да удовлетворява всички е най – трудно. Ако разполагате с една стая, нека тя да бъде най – голямата от цялото жилище, опитайте се да я зонирате. Отделете зона за сън и почивка, четене и тихи занимания. Останалата част от стаята да бъде за игри и учене.

Снимка: Dan Nelson A.I.A. Designs Northwest Architects

Снимка: Julie Ranee Photography

6. Когато стилът на детската стая следва този на жилището има наистина добре обмислен интериор. Ето един пример за детска стая в лек класически стил.

Снимка: Photograph by Colin Poole

Снимка: Home&Gardens

7. Средиземноморските мотиви са любими на голяма част от децата. Включeте в интериора на детската стая различни елементи – карти, макети на кораби, килими, шалтета, спално бельо.

Снимка: Marcus Peel for 1st-option.com

8. Ако имате вила или къща на село, рустикалният стил е перфектният за Вашата детска стая. Използвайте дърво за почти всичко в интериора – мебели, акценти и декорации. За рустикалният стил можете да използвате също и текстил с етно мотиви. Никога не забравяйте - винаги е важно децата да са тези за които ваканцията, да бъде едно незабравимо преживяване.

Снимка: Mary Cook

Снимка: Hunter and Company Interior Design

Снимка: Jean Macrea Interiors

Ако имате възможност да сложите повече легла – направете го. Така децата ви ще могат да поканят свои приятели, а вие няма да се притеснявате къде да ги сложите да спят.

Снимка: Jett Thompson Antiques & Interiors

9. Истински вълнуващи и атрактивни са детските стаи в които е застъпена и развита дадена тема.В случая е важно от какво се вълнува Вашето дете – авиация и самолети, кораби и пирати, смело можете да развиете въображението си.

Снимка: Imagine Living

10. Понякога трябва много малко за да превърнете детската стая в най – красивото и атрактивно място за Вашите малки съкровища.

Снимка: Jute Interior Design