Дом без Прозорци – Това ли е бъдещето?

Идеята за пространство без прозорци е на самолетните компании – самолети без прозорци, а вместо тях да бъдат монтирани ОЛЕД екрани, които да показват какво се случва около самолета в реално време.

Подобна идея е приложима и в интериорният дизайн. С напредване на технологиите и монтиране на огромен дисплей на стената е възможно изобразяването на всякакви картини, пейзажи, тапети и каквото друго се сетите. Дали ще се наложи? Според нас определено, но не и като заместител на прозорците. По-скоро като едно екстравагантно допълнение към дизайна на дома.

Дом без прозорци

И все пак ето няколко положителни страни на това домът да е без прозорци:

  • Основната положителна черта вече я споменахме, вместо прозорец възможността за показване на всякакви изображения.
  • Жилище без прозорци е по-евтино и лесно за построяване. И няма да се тревожите за трегерите и дограмата.
  • Прозорците са слабото звено що се отнася до изолацията, така без прозорци жилището ви ще е по-добре изолирано. Така ще спестите доста пари за отопление или охлаждане.
  • Сградите могат да са по-нагъсто, особено подходящо за големите градове
  • И не на последно място – няма да ви се налага да чистите прозорците

Жилище без прозорци

Но Домът без прозорци си има и своите негативни страни:

  • Няма да има естествена светлина! Определено това няма да е здравословно, хората ще страдат от недостиг на витамин D. Докато не измислят технология, която да излъчва здравословна изкуствена светлина, хората живеещи без прозорци ще имат нужда от по-често излизане навън.
  • Прозорците са слаба точка в изолацията, но също така слънчевата светлина носи топлина, така че в определени моменти липсата на прозорци лишава жилището от естествена топлина
  • Липса на проветряване. Другата функция на прозореца е проветряването. Но все пак за този проблем има решение – сградите, които ще се строят ще са с добра вентилационна система, всъщност голяма част от съвременните бизнес сгради са с добри вентилационни системи доставящи свеж въздух в многото вътрешни офиси, които са без прозорци.

Дом без прозорци

Жилище без прозорци

Дом без прозорци

Какво е вашето виждане за жилищата без прозорци: Ще ги бъде ли? Имат ли шанс за развитие. Лично аз мисля че след години в големите пренаселени градове ще са преобладаващи.