Сърцето на дома - кухнята

Кухнята е едно от най-използваните помещения в дома. Освен приятно и красиво място, то трябва да е преди всичко функционално, материалите за настилките и шкафовете устойчиви на износване, влага и висока температура. Не на последно място, смяната на кухнята е скъпо, трудоемко и неудобно занимание, затова когато се проектира новата кухня помислете достатъчно дълго и подберете както качествени, макар и по-скъпи материали, така и доказал се изпълнител на проекта. Договор за срока и качеството на изпълнение също не е лоша идея.

Идеалната кухня е тази, която отговаря най-добре на нуждите ни, която оползотворява добре пространството и е в хармония с архитектурата на дома.
Стилът на кухнята може да бъде най-разнообразен, от традиционната кухня от масив през цветната модерна кухня до авангардната градска индустриална кухня, където основният материал е стоманата.
червена кухня

Разположението на шкафовете зависи изцяло от наличното пространство. Разположена на една стена, на две, три стени или с остров, тя трябва да осигурява достатъчно място за всички необходими уреди и за свободно движение. Хладилникът, печката и мивката би трябвало да образуват триъгълник, като разстоянието помежду им не е прекалено голямо. Осигурете си достатъчно място на плота за подготовка на продуктите за готвене, място до фурната за поставяне на готовото ястие, свободен плот до хладилника, където да разтоварите покупките. Може да разположите шкафовете следвайки правилата на Фън Шуй за кухня.

кухня
Съвременните механизми за шкафове предоставят неизчерпаеми възможности за места за съхранение и улесняват много, но преди да се втурнете към модерните кухни, помислете добре какво всъщност ви е наистина нужно, защото тези механизми доста ще оскъпят вашата нова кухня. Когато проектирате кухнята, най-евтиният вариант е да запазите местото на мивката, защото е по-скъпо да се местят тръбите. Материалите, които ще използвате зависят от бюджета ви, но когато може, изберете най-доброто. Инвестицията ще се възвърне с годините. Плотът на кухнята задължително трябва да е термоустойчив и да се почиства лесно.

Подът на кухнята също трябва да се почиства лесно и да е износоустойчив, няма смисъл от оригинален и красив под, който ще изгуби блясъка си след 3-4 месеца, нали?
Ако вратите на кухнята ви ще са от ламинирани плоскости, проверете как е поставен канът на изложената мостра в магазина, добрата работа на майсторите ще ви осигурят по-дълга защита от влагата и спестят доста средства и нерви.Вратички от МДФ с лаково покритие са изключително ефектни, но тук трябва да се вземат под внимание и практичните свойства, ако имате малко дете може скоро да се появят драскотини, които няма как да поправите освен със смяна на вратата.

Вратите от масивна дървесина са по-скъпи, но и по-качествени в дългосрочен план. Тук също можете да изберете и по-качествена дървесина. Бук и дъб са най-популярните. Един гранитен плот би превърнал такава кухня в истинско бижу.

Кухня от Харви Джоунс Китчънс
зелена кухня
Помислете и за осветлението. Идеалният вариант ще е да имате достатъчно естествено осветление (прозорец при мивката например), но това не винаги е възможно, затова си осигурете достатъчно изкуствена светлина като лампи под горния ред шкафове, абсорбатора и голям пендел над масата за хранене например. Електроуредите, които избираме е хубаво да спестяват енергия, да се почистват лесно и да не заемат твърде много място, един огромен фуд процесор например ще заеме половината плот, а всъщност едва ли ще се използва често. Вградените уреди и тези разположени в горния ред шкафове са много добро решение, ако пространството е ограничено.

Цветът на кухнята определяте вие, но и тук не е зле да се помисли, ако кухнята е с източно или северно изложение е добра идея да е с топли пастелни или ярки цветове, за да не е мрачна, при южно изложение ще получава повече светлина през деня и ще изглежда добре и в студени тонове.

Бялото е не случайно наричано универсално, бялата кухня създава чувство за чистота и предлага неограничени възможности за декорация на стените например, доста по-лесно ще придадете нов вид на кухнята си, ако решите, че досегашния цвят ви е омръзнал или следвате модните тенденции в интериора.
кухня в бяло

Категория: