Как да съчетаем различни десени

С малко насоки от интериорните дизайнери, съчетаването на тъкани с различни десени се превръща в интересно и приятно занимание.

Десените биват най-различни, цветни, геометрични, абстрактни или традиционни. Дребните мотиви могат да се изгубят в голямата стая, докато десените с едри мотиви могат да ‘задушат’ една малка стая.

Първата стъпка при подбирането на десените в една стая е да изберете отправна точка. Това може да бъде диванът, килим или пердета, които вече имате, или просто идея за ефект, който желаете – топла и жизнерадостна атмосфера или например успокояваща и хармонична.
deseni-4.jpg
Отправната точка ще играе ключова роля за избора на останалите цветове и десени. Съберете различни мостри с цветовете на дивана например, както едноцветни, така и с различни десени в един или няколко от тези цветове. Ако можете вземете по-големи парчета плат или тапет за мострите, за да прецените ефектът върху голямо пространство като стените или пода по-лесно. Не забравяйте, че боите изсветляват като изсъхнат един-два нюанса.
deseni-3.jpg
Обикновено около една шеста от цвета в стаята идва от пода, още една шеста от тапицерията и пердетата и останалите две трети от стените и тавана. Опитайте да наредите мострите, които сте избрали в тези пропорции, за да придобиете представа как ще изглежда стаята.

Обърнете внимание как изглеждат мострите с самата стая, която ще декорирате, на осветлението което тази стая ще получава. Различното изкуствено осветление също променя цветовете.
щори в светло
Ако започвате с едноцветен десен, имате неограничени възможности за останалите. Тук трябва да решите какъв стил да изберете, романтичен провансал с цветя и зеленина или модерен градски тип декор. Цветовете трябва да са свързани по някакъв начин, например кафявото от килима да го има в пердетата и по дивана. Ако изберете цветните мотиви да преобладават, то те трябва да са в една тоналност и да имат общи цветове като те не трябва да се ‘задушават’, например пердета на едри райета в пастелни тонове се комбинират с диван на едри цветя в същите цветове и тапети на малки геометрични форми пак в тези цветове. Тук дребните шарки на тапетите балансират едрите мотиви по пердетата и дивана. Килимът може да е в един цвят, някой от цветовете в стаята.
Щори
Друг вариант е един компонент, например диванът да е в един от цветовете на шарените пердета и тапети, но в по-ярък изразен тон на този цвят, като акцент. Няколко възглавнички с десена на пердетата ще направят връзката. Друг интересен вариант се получава, ако съчетаете един и същ десен, но с различни размери, едри мотиви по стените и същите, но по-дребни по щорите.

И накрая, но не на последно място, импулсивните решения не винаги са най-добрите, след като съберете мостри си отделете достатъчно време за размисъл.

deseni-2.jpg
deseni-7.jpg

Категория: