как да боядисваме

След като сте решили да боядисвате вкъщи, то при посещението си в магазина ще установите огромното разнообразие на бои и инструменти, които ви позволяват да развихрите вашето въображение за интериорен дизайн и да създадете невероятни ефекти във вашият дом.

Но на практика това не е толкова лесно. За да успеете трябва да спазвате стъпка по стъпка и в правилен ред технологичните операции. По принцип за всяка боя си има специфични операции и технологии, които трябва да спазвате, а те обикновено са посочени върху опаковката или в приложение за употреба на боята. А преди самото боядисване, вие трябва да подготвите самата повърхност, върху която ще полагате боята.

Когато боядисвате, вие налагате тънък слой боя върху боядисваната повърхност, като този е същевременно декоративен и предпазващ. Боите съдържат свързващи вещества, чрез които се закрепят за боядисваната повърхност. При водоразтворимите бои свързващите вещества са минерали – хума, вар и органични или синтетични лепила. При блажните бои се използват лакове, смоли и безир. Полимерните бои, наречени още водоемулсионни са базирани на водно-дисперсни синтетични смоли и маслени емулсии. А в зависимост от съдържащите се смоли се делят на латексни, акрилатни и поливинилацетатни. Премството им е, че могат да се отмиват с вода, както постните бои преди да са засъхнали.

За оцветяващи съставки се ползват натурални или синтетични сухи вещества. Тези съставки не се разтварят във вода или органични разтворители, ами се емулгират създавайки пасти и суспензии. Към блажните бои спадат безирните и маслени бои, лакове и емайли.

Преди да боядисате или лакирате дадена повърхност, вие трябва да я подготвите за това. Особено ако преди това е имало някакво друго покритие върху нея. Тогава трябва да отстраните старото покритие, докато стигнете до здравата основа. След което трябва да обезпрашите, да измиете с вода, а след това може да нанесете и грунд. Важното е да получите добро сцепление между повърхността и боята, която ще наложите. Едва тогава започвате да боядисвате.

Най-ефективните бои са вододисперсионните. Те се използват както за боядисване и декоративно оформление на фасади, така и на вътрешни стени и повърхности. Латексът е вододисперсионна боя.
boq-2.jpg
Латекса се нанася обикновено върху мазилка, а ако мазилката не е достатъчно равна се прави и шпакловка. Преди боядисването с латекс се нанася грунд. Изчаква се повърхността да изсъхне напълно и чак тогава се нанася латекса. Важно е да знаете, че латекс се нанася само на суха повърхност. Т.е ако повърхността – мазилка или бетон или шпакловка са влажни, то тогава недейте да използвате латекс. В такива случаи може да боядисате с бои на варова основа.

Ако повърхността, която ще боядисвате с латекс е била боядисвана с други бои, то тогава трябва да ги премахнете изцяло, да импрегнирате повърхността и чак тогава да боядисате с латекса. И да повторим най-важното – Наличието на прах пречи на боядисването, така че преди боядисване на дадена повърхност, то трябва обезателно да се обезпраши.

Полагането на грунд преди боядисване е строго препоръчително, даже задължително. Така ще си спестите евентуалните петна и дефекти, които има голяма вероятност да се появят. И другото предимство на грунда, е че латекса нанесен върху грунд има по-плътен цвят, а и ще имате по-малък разход на латекс.

Боите на варова основа може да прилагате върху тухлени, бетонни или каменни вътрешни или външни стени. Подходящи са за по-влажни помещения. Варта освен като свързващо вещество и бял оцветител е същевременно и дезинфектант. При полагането на варови бои, нанесете няколко тънки пласта един върху друг, така ще избегнете напукването на повърхността. Първите две ръце нанесена боя трябва да е бяла и нанесена с четка. С оцветена варова боя може да нанесете едва на третата ръка, като може да ползвате мече или машинка за разпръскване на боята. Ако стената, която ще боядисвате е стара и има наложена стара боя, то трябва да почистите старата боя и да измиете основата с вода.
boq-4.jpg
Най-добре от механични повреди предпазват блажните бои. Тяхното защитно покритие е най-добро. Повърхностите боядисани с блажна боя запазват цвета си най-дълго време, а самата повърхност по-лесно може да се почиства. За боядисване на външни повърхности, особено такива изложени на атмосферни влияния се ползват алкидни блажни бои. Дори има алкидни блажни бои от висок клас, които са подходящи за боядисване на лодки и яхти.

Важно е да знаете, че нанасянето на блажна боя става на 2 или 3 слоя, като нанасянето на нов слой трябва да стане след засъхването на предишният слой. А самото нанасяне е с четка и перпендикулярно на предишният слой. Т.е ако първият слой сте нанасяли по дължина на повърхността, то вторият трябва да по ширина. А ако положите трети слой, то той пак трябва да е по дължина.

С блажни бои можете да постигнете различни имитации върху облицовки на каменни материали, мрамор, варовик, гранит или върху дървесни повърхностти.
За добрия ефект спазвайте инструкциите върху опаковките на боите, които сте закупили, както и това какви инструменти да използвате със съответните бои.

Категория: