Ефектът на светлината върху цветовете

Светлината е ключов фактор за постигането на желаната атмосфера в дома. Правилното съчетание между количеството светлина и цветовата гама е абсолютно условие за добрия вътрешен дизайн. Разположението на стаите е от голямо значение, например спалня, която гледа на изток и получава силна светлина рано сутрин ще изглежда коренно различно късно вечер на изкуствена светлина. Стая със западно изложение, която се огрява от златстата светлина на залеза привечер, може да изглежда безцветна и тъмна сутрин.
Когато ви е трудно да прецените какви цветове да изберете, интериорните дизайнери съветват да боядисате стените първоначално в бяло и след като видите как естествената светлина влияе на интериора можете да смените цвета на стените.
Студено изложение
Стаите със северно изложение трябва да са уютни. Светлината е равномерна и слаба, интериорът ще изглежда по-светъл в бледи и топли цветове. Убити коралови тонове стоят добре на различни видове мазилки за стените, пердетата с цвят праскова ще дадат топли отблясъци по бели стени. Ако разчитате повече на изкуствено осветление, може да изберете пурпурно червено или лилаво, които излъчват топлина.
Южно Изложение
Стаите с южно изложение стоят добре в неутрални тонове, съчетани със синьо или сиво. Бели полупрозрачни пердета ще умекотят силната слънчева светлина и предпазят тапицерията и килима от избеляване, като стаята ще остане достатъчно добре осветена. Ако използвате топли цветове като жълто, оранжево и червено, изберете по-светлите им тоналности за да не стане крещящо, стените ще стоят добре във всеки блед нюанс, но не бели.

Източното разположение на стаята налага използването на непропускащи светлината завеси за спалнята, но ако стаята е кухня, комбинацията на един топъл цвят върху шкафовете и ярката сутришна светлина зарежда с енергия.

Стая със западно изложение, която се използва предимно следобед могат да се декорират в неутрални цветове на основата на сиво или кремаво, дори бледо розово. Ако ползвате стаята предимно през деня, изберете по-студени нюанси.
Западно Изложение

Категория: